Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Scheemda e.o.
 
 
Lied van de maand mei Lied van de maand mei
Inhoud
Dit lied gaat over de inwoning van de Heilige Geest en heeft het karakter van een gebed om de Geest en tot de Geest. Couplet 1 vraagt de Geest in ons leven te komen, een stil verlangen. De Geest wordt benoemd als: ‘Heilige liefdeskracht, Trooster, hartsvriendin. In couplet 2 wordt het bekende beeld van ‘vuur’ aangehaald. In couplet lezen wij over de Geest als een kostbaar kleed, die onze armoedigheid verhuld en is onze trots verdwenen en onze tekort gekend. In couplet 4 wordt benadrukt dat wij zonder de Geest dood zijn en daarom de bede: ‘bewoon ons, geef ons uw levend gevende adem’. In de tekst herkennen wij bijbelse fragmenten als Handelingen 2: 2-3 (couplet 2)  Joh. 14: 16-17 ( couplet 4) Rom. 5:5( couplet 1)
De melodie
Ralph Vaughan Williams ( 12 oktober 1872 te Down Ampney (Gloustershire)-26 augustus 1958 te Londen) studeerde in Cambridge, waar Charles Villiers Stanford en Charles Wood één van zijn leraren waren en later bij Max Bruch te Berlijn en in 1908 bij Maurice Ravel te Parijs. Werd lid van de Folk-song Society en verzamelde vele volksliederen. De invloed van het volkslied op zijn composities is te vergelijken met zoals de Hongaar Béla Bartók en de Tsjech Leoš Janáček daarmee omgingen. Veel composities van Vaughan Williams zijn gebaseerd op Engelse volksliederen, zoals de drie Norfolk Rhapsodies voor orkest.
Werd in 1904 door Percy Dearmer gevraagd om als muziekredacteur mee te werken aan de uitgave van  The English Hymnal (1906). Hoewel hij een grote interesse had in de Engelse kerkmuziek, waren juist de eenvoudige hymn-melodieën hem het dierbaarst. Hij schreef zelf voor deze uitgave zeven melodieën en haalde ook andere componisten over om melodieën te schrijven, waaronder Gustav HolstThe English Hymnal behoort tot de belangrijkste en meest invloedrijke hymnals in de twintigste eeuw.
Andere liederen in het liedboek van zijn hand zijn: 416: ‘Ga met God en Hij zal met je zijn’  en: 727  ‘Voor alle heiligen in de heerlijkheid.’
Voor tekst en muziek zie: https://kerkliedwiki.nl/Heilige_liefdeskracht of youtube: https://www.youtube.com/watch?v=qgUFay0th9A
(ds. Richard Offringa)
terug
 
 
 
 
Protestantse Gemeente Scheemda e.o.
Kerklaan 32
9679 AE Scheemda
tel. 0597-592939
 
Laatste update 22 juli 2019
Gezamenlijkde dienst 28 juli ## 21-7: liturgie 21 juli(download)*** Zomer 2019
 
Eredienst Torenstraat kerk met VVP
28 juli
Voorganger: Ds. H. le Grand uit Soest
aanvang: 9:30 uur
Collecte: Bij de uitgang voor de onkosten
Torenstraatkerk met VVP
(wijzigingen onder voorbehoud)
 
Liturgie eredienst
Klik hier om de liturgie voor deze dienst te downloaden.
Deze staat tot vrijdag 26 juli 17:00 uur online
 
Kerkdienst beluisteren
Klik hier om de kerkdienst van 21 juli te beluisteren. LET OP vul plaatsnaam WINSCHOTEN in en kies dan "VENNE KERK"
 
 
Zaal huren?
Wilt u een zaal huren? Ga dan naar; zaal huren in "de Ontmoeting" in het linker kolom.
 
Contact
Via onderstaande adres kunt u contact opnemen met de webmaster.

Webmaster van deze site is Hilko Snoek

Webfotograaf Janet van Oostrum

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.